| LOTGENOTEN | Maaike: Op een avond keek ik film met mijn ouders. Opeens kreeg ik ontzettende hoofdpijn, ik dacht en schreeuwde dat ik dood ging.

Mijn naam is Maaike, 24 jaar oud en woon in Amersfoort. Sinds een halfjaar woon ik op mezelf in m’n eigen appartement. Ik houd erg van zingen, muziek luisteren en ik houd me veel bezig met visagie. Ook heb ik nu anderhalf jaar een relatie met mijn vriend die zich veel verdiept in NAH. 
Dat is natuurlijk erg fijn, want er zijn maar weinig mensen die het snappen. Mensen omschrijven mij als vrolijk, eigenwijs en een doorzetter. 

Er klopte iets niet
Op mijn 16e kreeg ik een hersenbloeding. Ik had een rustige avond, keek een leuke film met mijn ouders en daarna maakte ik mij klaar om naar bed te gaan. Opeens kreeg ik ontzettende hoofdpijn, ik dacht en schreeuwde dat ik dood ging. Ook werd ik van het een op het ander moment erg ziek. Zo kon ik mijn kin niet meer op mijn borst leggen en gaf over. 

| Tweemaal stuurde de artsen mij weg en zeiden ze dat het tentamen stress was. 
Het klopte gewoon niet, dus voor de derde keer ging ik weer naar de arts. Toen ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis en kreeg een MRI scan. De familie moest bij elkaar komen. Ik lag ongeveer een maand in het ziekenhuis, waarvan ze de eerste weken geen idee hadden wat ze met mij aan moesten en hadden zij mij voor dood verklaard. Ik kreeg namelijk ook nog een hersenvliesontsteking erbij. Uiteindelijk werd ik geopereerd met de kans dat ik of blind zou worden, of alsnog dood zou gaan. Beide is gelukkig niet gebeurd. 

Mijn hele leven is veranderd 
Chronische vermoeidheid, planning, niet tegen het kunnen van veranderingen, beperking in mijn korte termijn geheugen, mijn prikkelfilter is kapot waardoor mijn verwerkingsproces langzaam is, een lichte afasie bij vermoeidheid, veel hoofdpijn en ik heb ook last van stemmingswisselingen. Ik heb nog de opleiding onderwijsassistent gevolgd, maar moest dat stopzetten omdat ik instortte en daarom een halfjaar moest revalideren. 


Eigenlijk is mijn hele leven wel veranderd na de bloeding. Zo ben ik nu jaren bezig met het re-integreren in de maatschappij en kwam ik op 9 uur werken in de week. Ook dat lukt nu niet meer, wel doe ik af en toe vrijwilligerswerk. Positieve veranderingen 
Zelf ben ik een positief persoon en probeer het beste uit het leven te halen. Ik ben veel zelfverzekerder geworden in de afgelopen jaren door therapieĆ«n en ook haal ik mijn kracht uit mijn geloof in God. Ik heb een erg mooi huisje, een lieve familie, een vriend en vriendinnen. 

| Ook kan ik meer genieten van de kleine dingen. Een vogel die fluit, de bloemen die bloeien of een leuk gesprek. Ik kan dus ook zeggen dat er juist ook vele mooie veranderingen zijn gekomen in mijn leven!   

Thuis krijg ik twee keer per week begeleiding. Zij helpen mij om hersenletsel beter te begrijpen en om aan mezelf te werken. NAH is werken zeg ik altijd maar!  Ook probeer ik meer aan mijn conditie te werken door 2 keer per week te sporten en plan ik ook veel rust momenten in. Ook probeer ik sociaal contact te onderhouden, ik vind visagie geweldig en krijg zelfs af en toe aanvragen van bruidjes om ze op te maken! " Stay strong "
 je komt er wel!
(deze tekst heb ik ook getatoeĆ«erd op mijn pols) 
8 opmerkingen:
 1. Powerwoman ben je Maaike! Dikke kus.
  Marijke en Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heftig zo jong. Mooi dat je zo positief in het leven staat. Herken ook wel veel dingen. Het leven met nah is anders maar niet altijd slechter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb tranen in mijn ogen als ik je verhaal lees. Je komt van zo ver, hebt zo hard gestreden. Maar ook zo geleden de afgelopen jaren om te bereiken wat je nu hebt. Ook zo fijn te lezen dat je NAH eindelijk een plekje in je leven krijgt. En je naast je beperkingen kan genieten van de kleine dingen. Ik ben plaatsvervangend ontzettend trots op jou en vind je een geweldige sterke dappere meid. Je strijd tegen de onzichtbaarheid van de gevolgen van NAH houd nooit op....maar jij komt er wel. En God is bij je. Altijd!

  Hele dikke knuf voor jou en al die lieve mensen om je heen.

  Esther Hoenen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een trots vriendin. Maaike, je bent geweldig ♡

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent een sterke vrouw!! Met de enorme steun van je vriend en familie, sta je positief in het leven. Je geniet van de mooie dingen in het leven. Ik wens je een gelukkig leven.
  Lieve groetjes ��

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent een topper! Het meemaken is verschrikkelijk maar daarna nog zo goed omgaan met de complicaties die het meent brengt. Je mag heel trots op jezelf zijn.

  Kus W

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, hoe jij met je NAH omgaat, super, je bent echt een powervrouw, een topper............Hoe anders is het bij mij gegaan.........30 mei 2001 ben ik door een buurvrouw met een Zweedse klomp op mijn linkerslaap geslagen, wel 7 a 8 keer.
  Ik heb door alles, ook wat er daarna gebeurde, alles verloren, zelfs mijn kinderen willen me niet meer zien. Volgens mij heb ik ook NAH, maar de dokters willen niet verder testen. Heb in 2003 een MRI scan gehad, waar niks op te zien was, maar een Shiatsu therapeute zei me dat je ook verwondingen in je nek kan hebben, net als bij een Whiplash. Maar niemand die de moeite neemt om dat te controleren. Mijn leven staat op zijn kop, de wereld draait gewoon door............het kan niemand wat schelen.

  BeantwoordenVerwijderen