| ERVARINGSVERHALEN | Van ontdekkingsreiziger naar huismuts

© lisleeft

Een huismuts.. Veel van ons kennen het woord wel, en zullen wel vaker zo aangesproken worden. Sinds je hersenletsel is er veel veranderd en moet je je leventje opeens heel anders gaan indelen. Veel van ons zijn in plaats van een ontdekkingsreiziger een huismuts geworden. De veranderingen als huismuts kunnen komen door fysieke beperkingen, maar ook mentale beperkingen kunnen je tegenhouden als ontdekkingsreiziger en haalt de huismuts in je naar boven.

Ja, welkom bij de club! Deze huismuts kent ook het hele jaar door alle hoekjes van haar kamer en haar vertrouwde omgeving en ziet een tropisch reisje van twee weken naar een warm eiland ook niet zitten. (ook al is het een treinreis naar een onbekende stad, ik bedank!) 
Als je fysiek beperkt bent is het logisch dat je natuurlijk minder mobiel bent dan voorheen, de buitenwereld ziet dit aan je, en houd waar mogelijk rekening met je.

Maar wat veel mensen vergeten, en natuurlijk niet kunnen zien, 
is dat je mentaal ook behoorlijk beperkt kan worden in je leven. Maar hoe?
Met hersenletsel klamp je al snel met behoorlijk wat mentale beperkingen, 
de een wat minder dan de ander maar over het algemeen kunnen we zeggen dat we hier allemaal wel last van hebben.Je bent chronisch moe, je brein laat je in de steek en het overzien van planningen en afspraken valt ook niet mee. 
Maar waarom zorgt dit er voor dat je van ontdekkingsreiziger naar huismuts bent getransformeerd?

• Bang voor het onbekende? Zo kan je het wel noemen ja. 
Alleen moet je je bij jezelf afvragen.. Is het bang zijn voor het onbekende, 
of komt het door de opstapeling van je hersenletsel waardoor 
je angst en onzekerheid als reactie van je brein terug krijgt? •


Een nieuw uitstapje maken of naar een vreemde plek gaan waar je nog nooit bent geweest kost iedereen prikkels. Ook bij gezonde mensen is dit het geval. Maar met hersenletsel word dit versterkt en zwaarder door de gemixte beperkingen die op komen spelen.

Nieuwe informatie en prikkels
De nieuwe informatie die je krijgt als je op een plek bent waar je nog nooit bent geweest kost veel concentratie en inspanning. 
De omgeving, nieuwe wegen, de geluiden, ander licht, andere mensen.. noem het maar op. 
Door deze vele nieuwe prikkels kost het jou dus veel meer inspanning om een leuk dagje uit te gaan dan bij iemand zonder letsel.

Hierbij komen de onverwachte prikkels natuurlijk ook om een hoekje kijken. 
Als jij op vakantie bent, en je boekt een hotel en je hebt net een stel naast je met gillende kinderen die je vaak hoort, kost dit je veel meer prikkels dan dat je had verwacht. Ga maar eens een avondje uit eten, waar het normaal zo rustig was is het nu opeens intens druk, of staat de muziek in eens hard aan. Zeg maar hallo tegen de overprikkeling die op je te wachten staat.

Vermoeidheid
Wij, met hersenletsel zijn eigenlijk al chronisch vermoeid. Als je plotseling nieuwe informatie, prikkels en omgeving moet scannen zonder dat je hier al eens eerder bent geweest slurpt dit energie. Je energielevel die vanochtend nog onder controle had, 
word in een klap weggezogen. Je word onzeker, vergeet meer omdat je hersenen het niet meer kunnen filteren, 
je concentratie is weg.. weg focus en zeg maar gedag tegen het genieten van de omgeving en het moment.

Wat kan ik doen om toch iets meer te genieten van het moment?
Stippel uit wat je van plan bent. Een goede voorbereiding is het halve werk. 
Zorg er voor dat je van te voren bekijkt wat je te wachten staat, hoe ziet iets er uit, hoe moet ik rijden?, kan ik beter met de trein reizen? bekijk de verschillende opties. Een goede planning is een rustig hoofd!

Ben je onzeker en ben liever niet alleen? Zorg dat je iemand mee neemt die jou rust geeft. 
Bij belangrijke afspraken of uitjes is het wel zo fijn om zo comfortabel mogelijk de dag door te komen. 
Door iemand bij je te hebben die jou rust geeft, zorg je voor iets minder stress in je hoofd, dus iets minder vermoeidheid!

Geniet, waar je ook bent!
Voel je niet verplicht om telkens je grenzen en jezelf te verleggen en zeker niet voor anderen. 
Doe waar je jezelf goed bij voelt, en zeker als het om je eigen geluk gaat. 
Niets is goed of fout, ook al zullen sommige mensen zeggen dat je maar even moet "doorzetten" doe waar je hart het gelukkigst van word. Vind je het net zo fijn om in je vertrouwde omgeving te zijn met de mensen die je lief hebt? Geniet! Je wereld word het leukst als je achter je eigen keuzes staat.


“Als ontdekkingsreiziger ontdek je de wereld, 
maar als huismuts ontdek je jezelf”


Geen opmerkingen:
Een reactie posten