| WEETJES | De effectieve werking van lezen voor het brein



© lisleeft
Lezen word voor veel mensen met hersenletsel erg lastig.
Voorheen was je een echte boekenwurm en nu kun je geen eens een lang krantenbericht aan een stuk door aflezen. Dit kan komen omdat je korte termijn geheugen is aangetast, maar ook omdat je concentratie en moeite met overzicht houden in de weg zit.

Bij het lezen gebruik je beide hersenhelften, het prikkelt en stimuleert de werking van je brein en houd ze jong en gezond. Maar hoe kan het toch dat lezen zo effectief is?

Lezen is ontspanning
Door een boek te lezen sluit je je even af van de buitenwereld, maar ook voor je gedachtes.
Met letsel gebeurt het nogal vaak dat je gedachtes en emoties op hol slaan en het een enorme chaos in je hoofd word. Door te lezen, zet je deze knop even uit. Je focust je op het verhaal en bent niet meer bezig met de chaos in je hoofd. 

Verbetering van de concentratie
Die concentratie is toch een verdomd lastig stukje! 
Door meer te lezen word je concentratievermogen steeds groter. In het begin zal de concentratie ver te zoeken zijn. Zorg er voor dat je het langzaam aan uitbouwt. Verwacht niet meteen wonderen van jezelf, maar begin eens met รฉรฉn bladzijde per keer en neem daarna weer even rust. 

Lukt dit goed? Breid het langzamerhand met een extra bladzijde. Je zult misschien niet een heel boek in รฉรฉn keer uit kunnen lezen, maar een paar bladzijdes per dag is al een mooi streven. 
Het leren focussen op 1 ding is niet meer dan oefenen, en ze zeggen wel eens.. oefening baart kunst!

Geheugen training
Lezen is onthouden. Hoe lastig is het als je korte termijn geheugen is aangetast om alle hoofdpersonen en de richtlijn in het verhaal te onthouden? Super lastig! Door wat meer te lezen ben je onbewust allemaal dingen aan het opslaan in je korte termijn geheugen. Je traint onbewust je korte termijn geheugen, hoe fijn!

In het begin zal dit natuurlijk niet meteen lukken, je zal wel vaker hebben dat je je boek weer open slaat en denkt.. Shit! wat was er ook alweer gebeurd? Geeft niets! Lees weer even vanaf een paar bladzijdes terug, en probeer je het verhaal weer te herinneren. 
Lukt dit in het begin niet, kan je altijd wat steekwoorden opschrijven 
op een kladblok en die van te voren even lezen voordat je je boek weer openslaat.

“lezen brengt je even in een andere wereld en zet je chaos-brein even op de stop knop”

En.. Rust!
Zorg er voor dat je genoeg rust neemt, loop niet te hard van stapel en dwing jezelf niet om meteen de helft van het boek binnen een half uur uit te willen lezen. Doe het op je eigen tempo, en geniet!





4 opmerkingen:
  1. Ik weet uit eigen ervaring dat lezen na 2 cva's voor mij goede therapie geweest. Wist ik na mijn cva's niet eens wat ik las, inmiddels kan ik weer 2 boeken naast elkaar lezen. Was eerder meer (5 รก 6) maar ben zo super tevreden. Overweeg nu ook weer aan een studie te beginnen.
    Bedankt voor je heldere blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn om te horen dat lezen zo'n goede therapie is geweest voor je. Super dat je weer overweegt om aan een studie te beginnen. Knap dat je dat weer aan kan, een hele prestatie! Je bent nooit te oud om te leren!

      Verwijderen
  2. Klopt als een bus. Vlak na mijn cva dansten de letters letterlijk voor mijn ogen. Nu kan ik weer een boek lezen. Niet zoals voorheen maar voorheen bestaat niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn he dat het dan weer lukt! Het maakt niet uit op wat voor manier je het doet, als het lukt dan lukt het! Geweldig dat je nog een boek kan lezen. heel positief, inderdaad voorheen is maar voorheen en daar moeten we niet meer naar kijken, we moeten ons richten op de toekomst!

      Verwijderen