| LICHAAM & GEEST | Masseer je organen van binnen met de Apanasana oefening


Vorige keer heb ik Ujjayi uitgelegd. 
Ik ga nu een oefening beschrijven waarbij je Ujjayi in beweging kunt toepassen: apanasana. 

Apana is één van de vayus in het lichaam (als je nieuwsgierig bent/wordt naar betekenissen, voor uitleg of achtergronden kan je alles altijd zelf googelen) die te maken heeft met alles wat het lichaam mag verlaten als het "klaar" is, zijn doel heeft gediend.

| Dat zijn uitwerpselen, urine, zweet, menstruatie dus eigenlijk de afvalstoffen van de processen in het lichaam...maar ook de geboorte van een baby wordt geregeld door apana.

En dat gebeurt allemaal natuurlijk. Apanasana is een yoga-oefening die je kunt doen om het proces van afvoer te stimuleren, bijv. bij buikpijn, wanneer je verstopt bent of menstuatiepijn hebt want het masseert/beweegt de organen van binnen.

• Ga op je rug liggen, buig je knieën naar je toe zodat je de handen op of om de knieën kunt laten rusten. Je knieën "hangen" dus eigenlijk in jouw handen.

• Adem ruim in en adem ruim uit. Begin Ujjayi toe te passen. Wanneer je het ritme van jouw adem gevonden hebt ga je op dit natuurlijke (ongeforceerde) ritme bewegen.

• Bij de inademing vul je de longen en hou je de knieën losjes in jouw handen, bij de uitademing buig je de ellebogen en trek je de knieën zachtjes naar de borst toe, bij de inademing laat je de armen weer wat meer vieren/strekken.

• Voel hoe jouw bovenlichaam ruimte krijgt om zich te vullen met lucht. Het werkt een beetje als een blaasbalg, bij de inademing vul je de longen, bij de uitademing wordt de lucht door de beweging naar buiten gedrukt.

Sta niet raar te kijken als er misschien ook lucht van onderen ontsnapt ; wat jouw lichaam kwijt moet vindt gewoon zijn weg.

Geschreven door: Heleen Dankbaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten